Wat is duurzame babykleding en waarom zou ik ’t kopen?

wat is duurzame babykleding en waarom zou ik het kopen

Wat is duurzame babykleding en waarom zou ik ’t kopen?

Heel eerlijk? Als je babykleding koopt wil je vooral dat het er leuk uitziet. Ok – en dat het lekker zit.

Dus waarom zou ik duurzame babykleding kopen?

Nou, er zijn diverse redenen. Voor de maker, het milieu én voor je baby.

Stel je voor: Dat die stoere romper door kinderen gemaakt is. Of dat dat eerste pakje voor je mini vol schadelijke stoffen zit. Niet zo’n fijn idee toch? Op zoek naar duurzame babykleding dus.

Duurzaam, wat is dat eigenlijk?

Duurzaamheid is een breed begrip. En het wordt overal voor gebruikt.

Kort gezegd: als iets écht duurzaam is, is het gemaakt met respect voor mens, dier én omgeving. Als je dat vertaalt naar babykleding dan betekent dat: gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden en met milieu- en diervriendelijke materialen.

En als het niet duurzaam is, wat gaat er dan mis?

Mens – Check je label eens: made in China, India of Bangladesh? Veel van deze kleermakers worden uitgebuit. Er werken ook kinderen in de kledingfabrieken. En nog veel vaker hun moeders. Ze werken lange dagen, denk aan twaalf uur per dag zonder pauzes, en krijgen niet genoeg inkomen om van te leven.

Dit gebeurt trouwens niet alleen aan de andere kant van de wereld. In Turkije werken meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen in de kledingindustrie. En: 400.000 Syrische vluchtelingenkinderen. Dus helaas: dichter bij huis is geen garantie dat het duurzaam is gemaakt.

Dier en milieu – Voor dierlijke producten zoals wol en leer zijn veel chemicaliën nodig. En de dieren worden vaak erg slecht behandeld.

Liever geen dierlijke materialen? Ook de productie van bijvoorbeeld katoen belast het milieu. Er komen veel chemicaliën in de grond én het kost massa’s water om deze stof te maken. Hoeveel water denk je dat er nodig is voor een katoenen romper in maat 56? Je zult het niet geloven: minimaal 675 liter water, dat zijn 7 grote badkuipen vol.

Jouw baby – die chemische stoffen van het bespuiten en verwerken van katoen worden in verband gebracht met reacties van de huid. De babyhuid is extra gevoelig en open. Niet gek dus, om hier voorzichtig mee te zijn.

Ok, en wat is het alternatief?

Duurzame kleding dus. En hoera – er zijn gelukkig superveel leuke merken te vinden. En wat dacht je van tweedehands? Een tweede leven geven aan de babykleding van je zus of vriendin is één van de meest groene dingen die je kunt doen.

Even concreet – duurzame babykleding kopen doe je zo:

Eerlijk en natuurlijk

Kies voor merken die eerlijk produceren én met natuurlijke grondstoffen. Misschien zit er wel een duurzame babywinkel in je stad. Of bezoek een lokale markt waar ontwerpers zelf babykleding maken van natuurlijke stoffen.

Ook op onze website verzamelen we duurzame babykledingmerken, vaak met een eigen webshop.

Check de labels

De grote winkelketens verkopen vaak basics van bio-katoen, zoals rompers. Meestal staat dit op het label. Kies voor pure, natuurlijke stoffen: biologisch katoen, linnen of wol.

Let wel: dit zegt alleen iets over het materiaal. Het zegt niets over de kleermaker die jouw romper heeft gemaakt. Dat kan nog altijd iemand zijn die onder slechte arbeidsomstandigheden werkt.

Ruilen en doorgeven

Heb je familie of vrienden met kinderen? Grote kans dat zij nog stapels babykleding hebben liggen waar ze jou graag blij mee maken.

Marktplaats of de tweedehands kinderkledingwinkel

Heb je een favoriet –niet duurzaam- merk of ben je prijsbewust? Zoek dan op Marktplaats naar je merk of stijl. Heb je een leuke tweedehands kinderkledingwinkel in je woonplaats? Loop daar regelmatig even binnen.

Dus ehm…

Genoeg opties om duurzaam te shoppen voor je mini. Beter voor de mensen die ‘t maken, het milieu én voor je baby.

Nog extra overtuiging nodig? Kijk hier dan eens, hoe leuk duurzaam kan zijn.

 

Foto credits: boxpakje BABY VERH!P hydrofiel en slaapzak TRIXIE BABY wollen wolkje LOULLOU houten schaap HOLZTIGER wollen strikmutsje COSILANA gekleurde achtergrond FAIRF