Sparen voor je kind voor later, maar hoeveel dan?

Sparen voor je kind voor later, maar hoeveel dan?

Nederlanders zijn wereldkampioen sparen. Dat geldt voor ons allemaal samen haha, misschien heb jij zelf iets meer hulp nodig. In dit artikel vertellen we hoeveel je voor je kind kunt sparen én delen we een paar tips.

Hoeveel sparen voor je kind?

Tja, dit is meteen de lastigste vraag. Er kan van alles veranderen in de komende 18 jaar. Zo is studeren de afgelopen jaren flink duurder geworden. Dus welk doelbedrag je ook kiest: het is niet zeker dat je daar over 18 jaar mee kunt doen wat jij nu bedenkt.

Het Nibud heeft tools om je te helpen. Zo hebben ze Persoonlijk Budgetadvies. Daarmee krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. En zo kun je ook zien welk bedrag je zou kúnnen sparen.

Ingevuld? Kijk dan eens naar het Geldplan Studie. Met deze tool maak je een inschatting wat je wil sparen. En je ziet ook meteen wat het na een x aantal jaar oplevert.

Hoeveel sparen ouders in Nederland voor hun kind?

Nederlandse ouders sparen gemiddeld bijna € 700,- per jaar voor hun kind. Dat betekent dat er ruim € 55,- per maand opzij wordt gezet.

Wow, dat is best veel geld. Hoe doe je dat?

De belangrijkste tip is: spaar automatisch. Laat iedere maand vanzelf een bedrag overboeken naar de spaarrekening van je kind. Zo is het geld al weg en is de verleiding minder groot om een maand over te slaan.

Voor onze kinderen maken we geld over naar hun ASN Jeugdsparen rekening. En ook wanneer ze geld krijgen voor bijvoorbeeld hun verjaardag storten we het erbij. Tip: voeg een persoonlijke boodschap toe in de omschrijving. Zo staat er op het bankafschrift van mijn oudste:

6-4-2016 10 euro cadeau van omi voor je tweede verjaardag

Te gek toch, als hij dat geld later gebruikt voor zijn eerste huis.

Denk ook na of je op jouw naam spaart of op die van je kind

Als de spaarrekening van je kind is, mag hij daar op z’n 18e vrij over beschikken. Daarom kiezen ouders soms voor een rekening op hun eigen naam.

Maar je kunt dan in de problemen komen wanneer je het geld wil geven. Er zit een maxiumum aan wat je jaarlijks belastingvrij aan je kind mag schenken.

Maar hoeveel je ook spaart

Vaststaat dat een spaarrekening een mooie steun in de rug kan zijn voor je kind. Of dit nu voor huis, studie of z’n rijbewijs is.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de ASN Bank.

Tags:
, ,Auteur : Laura de Jong

Mama van James (2014) en Luc (2017). Voor James z'n geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Op poppy to PUMPKIN deel ik de mooiste merken en de tips die ik zelf niet had willen missen. Grow green baby!


ZWANGER OF MAMA? ALLE TIPS DIE JE NIET WIL MISSEN, GRATIS IN JE MAILBOX

Van babykamer tot biologisch eten, van kinderkleding tot huidverzorging.

Schrijf je in:Zwanger? Uitgerekende datum
Al mama? Geboortedatum kind

TOO MUCH INFORMATION?
Hoe meer je invult, des te persoonlijker de mails die je krijgt. 15 weken zwanger bijvoorbeeld, of Hoera, je baby wordt 1! Een nieuwsbrief waar je écht wat aan hebt dus.