Babykleding shoppen? Vermijd dan deze stoffen

Babykleding shoppen? Vermijd dan deze stoffen

Babykleding shoppen? Vermijd dan deze stoffen

Niets voelt en ruikt zo fijn als de zachte huid van je baby. Maar die babyhuid is ook heel kwetsbaar. Babyvel is tot wel 5 keer dunner dan de huid van een volwassene.

Hoe zit het precies met de huid van mijn baby?

Dit maakt de huid van je baby open en kwetsbaar. En de babyhuid is dus ook nog eens heel dun. Pas rond het vierde levensjaar is de opperhuid goed ontwikkeld.

Goed beschermen dus?

Jazeker. Tegen kou, vocht én schadelijke stoffen. Dat doe je met behulp van kleding.

Kleding omhult je baby. Daarom is het belangrijk om bewust je babykleding te kiezen. En te kijken van welke materialen het is gemaakt.

Zijn er stoffen die ik beter niet kan gebruiken?

Ja, een heleboel helaas.

Pas vooral op voor synthetische stoffen of stoffen waar veel chemicaliën voor worden gebruikt. Dat gaat niet goed samen met de kwetsbare, open huid van je baby.

Polyester bijvoorbeeld

Gemaakt van plastic vezels, gesmolten met een chemische techniek. Daarvan maken ze vervolgens garen. Met ongeveer hetzelfde proces maken ze stoffen als acryl, nylon en polyamide.

Deze stoffen hebben diverse nadelen:

  • De grondstof van deze materialen is aardolie. Om er garen van te maken is veel energie, water en gif nodig. Aardolie en gif zijn geen fijne stoffen voor baby’s, don’t you agree?
  • Ook de eigenschappen van de stof zijn niet fijn. Je baby heeft nog moeite om de temperatuur te reguleren. Polyester, acryl en nylon nemen geen vocht op. Als je baby zweet kan het niet door de stof naar buiten. Zo koelt je mini snel af.
  • Syntetische stoffen zijn ook schadelijk voor de natuur. Het winnen van aardolie en het maken van plastic is milieubelastend. En bij het wassen van de kleding laten er miniscule stukjes plastic los: microvezels. Dit komt in het water terecht en het wordt door dieren opgegeten.

Fleece is ook een stof om op te letten, je weet wel, van die zachte dekentjes

Het lijkt perfect voor je baby. Zo’n knuffeldeken van zachte fleece-stof.

Maar pas op: die zijn vaak óók gemaakt van polyester. Omdat je het zoveel ziet in winkels noemen we het apart.

Polyesterfleece lijkt lekker warm voor je baby. Maar er is en groot nadeel: het sluit de huid af. Dit kan stuwend werken, waardoor je mini oververhit raakt. En warmtestuwing wordt weer in verband gebracht met wiegendood. Liever niet dus, zo’n babydeken van polyester.

Er bestaat ook fleece van wol of katoen, kijk dus even op het waslabel. Een snelle check: als het een goedkoop exemplaar is van onder de 10 euro, is het bijna altijd van polyester gemaakt.

Liever niet: viscose

Deze stof is van een natuurlijke grondstof gemaakt: hout. Maar om van dat hout een zachte stof te maken is een grote hoeveelheid chemicaliën nodig.

Deze chemicaliën zitten ook ìn kleding gemaakt van viscose. En komen dus in aanraking met de kwetsbare huid van jouw baby.

Bijna onvermijdelijk: elastan of lycra

Deze stof wordt aan heel veel stoffen toegevoegd. Elastan of lycra is een opnieuw een synthetische vezel. Om het te maken zijn veel chemicaliën nodig. Slecht zijn voor de huid van jouw baby, maar ook voor het milieu.

Heb je iets wat stretcht, dan zit er waarschijnlijk elastan in. Kijk maar eens op het waslabel: staat er elastan of lycra op?

Elastan is bijna niet te vermijden: van t-shirt tot legging. Kies je toch voor elastan, kies dan voor een merk dat op een duurzame manier produceert.

En hoe zit dat dan met katoen?

Katoen is een natuurlijke grondstof met fijne draageigenschappen. Maar helaas: om katoen te laten groeien is een gigantische hoeveelheid chemicaliën nodig.

In een katoenen babyshirt zitten ongeveer twee eetlepels gif

Echt, zoveel ja. En na de oogst wordt vaak formaldehyde toegevoegd. Dit is een gas wat ervoor zorgt dat de katoen goed blijft tijdens het transport.

Maar: formaldehyde is ook giftig en kankerverwekkend. Niet geschikt voor baby’s dus. Daarnaast kan deze stof allergische reacties en eczeem veroorzaken.

Kan ik mijn baby dan nog wel iets aantrekken?

Ik snap het. Dit rijtje kan deprimerend overkomen, want wat kies je dan?

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven verkrijgbaar. Welke? Hier lees je alles over veilige babykleding voor je mini.

 

Oh psst: good to know

Op de foto zie je juist stoffen die je wel goed kunt gebruiken voor je baby:

slaapzak van biologisch katoen TRIXIE BABY lichtblauwe wolzijde romper COSILANA oranje wollen sjaal HVID wollen wolk met belletje erin LOULLOU cognackleurige broek van biologisch katoen IMPS & ELFS

Ik heb drie kinderen: Jorim (2010), Lisa (2012) en Grace (2014). Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren met tips en weetjes over duurzame kleding. Gewoon omdat het fijn is voor jezelf én voor de wereld. Ik schrijf er ook over op
mijn blog All about fair fashion
. Combineer duurzame merken met tweedehands, dan blijft het betaalbaar. Voor mezelf hou ik van Kuyichi jeans en Veja sneakers. Voor mijn kinderen Wild, nOeser en Bergstein, van de laarsjes. Fun fact: In 2017 droeg ik een heel jaar lang dezelfde jurk.