Als jij andere keuzes maakt dan het Voedingscentrum

andere keuzes dan het voedingscentrum kinderopvang

Als jij andere keuzes maakt dan het Voedingscentrum

 • Vanaf 4 maanden krijgt je baby vast voedsel.
 • Vergeet niet goed te prakken.
 • En vanaf 6 maanden bied je ook water aan naast borstvoeding.

Dit zijn een aantal adviezen van het Voedingscentrum. Daar zul je regelmatig informatie over krijgen, bijvoorbeeld via het consultatiebureau. Ook veel kinderdagverblijven volgen het beleid van het Voedingscentrum. Zo is er een speciaal voorbeeld voedingsbeleid dat kinderdagverblijven kunnen overnemen.

Maar misschien wil jij andere keuzes maken dan de schijf van 5.

De schijf van 5?

De schijf van 5 is de leidraad voor het eten op de kinderopvang. Er staan positieve dingen in, zoals geen diksap en dat het goed is voor kinderen om ‘s middags warm te eten. Maar er staan ook dingen in die jij misschien liever anders doet.

Wat wil jij?

 • Met vast voedsel beginnen als je baby 4 maanden is
  Of wacht je minimaal tot een half jaar
 • Het eten voor je baby heel fijn maken of prakken
  Of kies jij voor Rapley en bied jij je baby stukken groente en fruit aan
 • Vanaf 6 maanden opvolgmelk geven
  Of het bij nummer 1 houden
 • Vanaf 6 maanden ook water te drinken geven naast moedermelk
  Of geef jij alleen moedermelk
 • Margarine op brood
  Of gebruik je liever volle roomboter
 • Broodbeleg zoals vruchtenhagel, jam, vleeswaren en 30+ (smeer)kaas
  Of kies jij voor ander broodbeleg
 • Krijgt jouw baby al snel flessen van 200 ml
  Of voed je liever vaker kleine flessen. En misschien wel therapeutisch.

Thuis kun je natuurlijk je eigen koers varen. Maar als je zelf ergens bewust voor kiest is het goed om te kijken of je kinderdagverblijf jouw keuzes wil volgen.

Zo regel je dat met jouw kinderdagverblijf:

Maak eerst je eigen beleid

Wat wil je wel en niet? Dat je baby een niet-biologische banaan eet vind jij misschien niet zo heel erg. Maar een fles opvolgmelk weer wel. Wat wil je echt niet en waar kun je mee leven?

Overleg dan met je kinderopvang

Waar willen zij in meegaan en waarin niet? Geen margarine maar zelf meegebrachte roomboter op brood is waarschijnlijk geen probleem.

Misschien wil jij helemaal geen brood voor je mini, maar een warme maaltijd als lunch. Dat kan niet altijd: Kunnen de medewerkers voeding bereiden en opwarmen? Hebben de pedagogen er tijd voor? Wat vinden de andere kinderen ervan dat jouw kind iets anders krijgt? En wat vindt jouw kind ervan dat hij of zij als enige wat anders eet?

Wat vinden andere ouders?

Misschien ben jij niet de enige ouder die graag iets anders zou willen qua voeding. Een oudercommissie mag gevraagd en ongevraagd advies geven over het voedingsbeleid. Je kunt lid worden van een oudercommissie of het onderwerp aandragen.

Kom je er niet uit met jouw kinderdagverblijf?

Misschien is er een andere optie die beter aansluit bij jouw wensen. Niet ieder kinderdagverblijf werkt volgens de principes van het Voedingscentrum. Er zijn steeds meer locaties met een eigen kijk op eten. Zo zijn er kinderdagverblijven die alleen biologische producten gebruiken of er wordt standaard warm gegeten tussen de middag. Het is dus de moeite om te vergelijken.

 

Ik ben moeder van Eva (2015) en Tijn (2017). Uit ervaring weet ik dat voor het eerst moeder worden ontzettend spannend is. Je moet zoveel keuzes maken. Daarom deel ik graag mijn kennis met jou, als groene interieuradviseur bij MH Interieurs en pedagoog. Mijn favoriete tip? Ga voor tweedehands. Vraag als je zwanger bent eens wat rond, vaak hoef je bijna niets nieuw te kopen. Als ik shop ben ik trouwens gek op de webshop Greenjump: maandelijks bezorgt de postbode hier een doos vol mooie spullen.